Ingredience: 4 porce / 60 min.
800 g vepřového plece
50 g vepřového sádla
1 ks větší cibule
100 ml smetany 33%
0,4 dl koňaku
sůl
pepř
2 stroužky česneku
100 g oloupaných nesolených pistácií
tymián
rozmarýn
celý zelený pepř v nálevu
12 plátků tyrolské šunky
Postup:
Vepřové plec osolíme a opepříme. Vložíme do zapékací misky, do které jsme nakrájeli cibuli spolu s česnekem. Troubu rozehřejeme na 150 stupňů a pečeme 45 minut. Během pečení plec otáčíme a podle potřeby maso dopékáme doměkka při snížené teplotě 130 stupňů. Maso vyjmeme a necháme odstát. Mezitím v hmoždíři rozdrtíme nesolené pistácie spolu s lístky tymiánu a rozmarýnu. Na závěr do hmoždíře přidáme celý zelený pepř z nálevu, který však už nedrtíme. Maso vyjmeme a umeleme na jemno v masovém mlýnku. Polovinu směsi spolu s výpekem, vypečenou cibulí, česnekem, smetanou a koňakem rozmixujeme nahladce. Takto vymixovanou hmotu zapracujeme do zbylé pomleté směsi a přidáme obsah z hmoždíře. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme ještě před pečením zapracovat vepřové sádlo. Do připravené zapékací misky rozložíme na tence nakrájenou tyrolskou šunku a na ni položíme masovou směs. Jemně pozatláčíme, abychom v paštice neměli vzduchové bubliny. Povrch můžeme posypat rozdrcenými pistáciemi, případně dekorovat pepřem. Nádobu dáme zapéct do trouby na 20 minut při 130 stupních.